Burhan Çaçan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Burhan Çaçan 1960 Ağrı Eleşkirt doğumludur. Müzik dünyasında lakabı Türkülerin Efendisi, Kral olarak bilinir. 12 kardeşli bir ailede 11. çocuktur. Başlangıçta aile tarafından müzik tutkusu engellense de daha sonra anne ve ağabeylerin katkılarıyla müzik hayatına giriş yapmıştır. Okulla arası hiç iyi olmadığından müziğe olan ilgi her geçen gün ibresini yükseltir hale gelmiştir. Özellikle babası tarafından bu ilgi kabul edilmese de evde türküler söylemeye devam etmiştir. Artık sanatçı olmayı kafaya koymuştur ve 14 yaşında iken Erzurum'a kaçarak TRT'nin amatör sesler yarışmasına katılır. Ve başta Nida Tüfekçi olmak üzere herkesi kendine hayran bıraktırır.
 

Burhan Çaçan ve İlk Televizyon Deneyimi 

TRT Amatör sesler yarışmasına katılma sonrasındaki başarı ve 1980 yılında da daha henüz 20 yaşlarındayken TRT’ye çıkmıştır. Ailesinin bu durumdan haberi olmadığından televizyon ekranlarındaki hali herkese sürpriz olmaya yetmiştir.
 

Attığı adımlar sonrasında Erzurum Radyosu amatör kursuna girmiş sonradan da Ankara'ya gitmiştir. Ve Burhan Çaçan televizyonda ilk Halit Kıvanç'ın programında anons edilmiştir. Artık o Ağrı'dan gelen bir delikanlı, Burhan Çaçan'dır. Söylediği türkü ile beraber artık albüm teklifleri başlamıştır. İlk albümünü Arif Sağ yönetmenliğinde Neşe Karaböcek ile yapmıştır. Ve albümü rekor kırmıştır. Artık o Burhan Çaçan'dır. Şöhrete rağmen ne ailesini, ne geçmişini ne de Ağrı'yı hiçbir zaman hayatından uzaklaştırmamıştır.
 

Burhan Çaçan ve Albümleri

1980 deki ilk albümü sonrası albümlerin ardı arkası kesilmez olmuştur. 1981 yılında Sefa Geldin, 1983’de Kızlar Çıktı Çayıra, 1985’te Deh Deyin Kızlar, 1986’da Ben Yarime Neler Alayım ve İpek Mendil uzunçalarlarını çıkarmıştır. Özellikle İpek Mendil türküsü çok sevilmiştir. Bu dönem içerisinde Makber, Ağlama Yavrum, Yetim Cemo ve Her Yer Karanlık filmlerinde de rol almıştır.
 

Burhan Çaçan sevimli yaklaşımları, sıcakkanlılığı ile de en çok sevilen ve dinlenen sanatçılar arasındadır. Altın Kelebek ve TRT’den ödüller almıştır. Bu ödüllerle birlikte 1987 yılında yeni albümü Memik Oğlan ile tarz değişikliğine gitmiş ve büyük patlama yaratan Ayaz Geceler albümü 1988’de piyasada yerini almıştır. O dönem Ayaz Geceler albümü 3,5 milyon satmıştır ki; bu yılın şarkısı demektir. Beraberinde Çaçan'a Altın Kelebek En İyi Sanatçı ödülünü kazandırmıştır. Hemen her sene aksatmadan çıkardığı albümlerle başarısını arttırmayı hedefleyen Çaçan 1988’de Yağ Yağmur albümünü çıkarmıştır. Albümler arasında filmler de çekmiştir. 1990 da Vurun Dalgalar albümü aynı zamanda filmle de desteklenince yine 3 milyon satış grafiği yakalanmıştır. Önündeki 3 senede de yeni albümlerle satış rekorları kırmıştır.
 

Burhan Çaçan ve Özel Hayatı 

Burhan Çaçan hareketli müzik yaşamı içerisinde 1991 yılında evlenmiş ve 2 çocuk sahibi olmuştur. Konserler, turneler, gazinolar, sinema derken artık o her şeyden önce bir babadır.
 

1994 yılında Mevlüt ve İlahiler adı altında bir albüm çıkarmış, diğerlerine nazaran tarz açısından yavaşlama sürecine girmiştir. Özel televizyonlarda gerek yaptığı programlarla gerekse klipleri ile deyim yerindeyse her yerde o vardır. 1995-2000 yılları arasında da albümler piyasaya sürmüştür. Bu albümlerde başlı başına başarılar getirmiştir. 2000'li yıllardan itibaren duraklama dönemine giren müzik piyasası Burhan Çaçan için de aynı anlamda bir süreç haline gelmiştir. O da bu dönemi ticarete atılarak değerlendirmiştir. Tekstil ve Otelcilik alanlarında işler yürütmüştür. Her sene albüm çıkaran Çaçan için müzik hayatında 2-3 yılda bir albüm çıkarma dönemine girilmiştir.

 

Burhan Çaçan ve Hakkında

1978 TRT Erzurum Radyosu amatör sesler yarışmasını kazanmıştır. 1981 ilk albüm tarihidir. İpek Mendil, Ayaz Geceler, Ağlama ses getiren türküleridir. Ayaz Geceler'i 2008 yılında yeniden Nilüfer ile seslendirerek başarılı bir giriş yapmıştır. Ve Zor Akşamlar albümü 2011 yılında gelerek başarı bir kez daha kanıtlanmıştır.
 

Burhan Çaçan etkili sesi, kuvvetli yorumu ve sevecen kimliği ile birçok sanatçıya örnek olmuştur. Albümlerinin satış rakamları hep yukarılarda olduğundan ulaşılması zor bir başarıya imza atabilmiştir. Yılın Sanatçısı, Yılın Albümü, Yılın Türküsü dallarındaki sayısız ödülleri ile Çaçan için müzik her zaman vardır, var olacaktır.

Burhan Çaçan Hakkında