Bora Duran Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Müzik ruhumuza huzur verir ve bizi dinlendirir. Hayatın üzüntülerinden ve stresinden müzik sayesinde uzaklaşırız ve rahatlarız. Ruhumuza iyi gelen müziğin sihirli bir etkisi vardır; sevdiğimiz bir melodiyi duyduğumuzda nerde olursak olalım keyfimiz yerine gelir. Gözyaşlarımızın yerini gülüşümüz, üzüntümüzün yerini ise mutluluğumuz alır. Müziğin insanları iyi gelen bir yanı olduğu kesindir. Herkesin sevdiği ve dinlediği müzik türü farklıdır. Müzik kendi içinde birçok dala ayrılmaktadır. Bu dallardan bazıları: pop, rock, reggae, indie, jazz olarak sıralanabilir. Türkiye'de ve Dünya'da en çok dinleyici kitlesine sahip olan müzik türü pop müziktir. Pop müzik alanında eser veren birçok sanatçı bulunur. Bunlardan bir tanesi de Bora Duran'dır.

 

Bora Duran Hayatı

Bora Duran, 23 Mart 1978 tarihinde İzmir'de dünyaya gözlerini açtı. Sanatçı, müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ailesi sayesinde müzikle tanışan Bora Duran ilk amatör müzik çalışmalarını aile ortamında seslendirerek müzikle ilgilenmeye başlamıştır.  Duran'ın babası ud ve bağlama çalıyordu, annesi ise şarkı söyleyerek babasına eşlik ediyordu. Ortaokul öğrenimi sırasında farklı müzik gruplarıyla tanıştı ve kendiniz müzik konusunda geliştirdi. 1995 senesinde ise üniversite eğitimine başladı. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'na girdi ve burada kemençe üzerine eğitim almaya başladı. Üniversitede okurken müzik gruplarıyla çalışmalar yapmaya da devam etti. Kendisinin kurduğu gruplar da vardır ve Duran bu gruplarda hep solistlik görevini üstlenmiştir. 2001 yılına kadar Ege Bölgesi'nde bulunan çok sayıda mekânda sahne aldı adını burada duyurdu. Aynı zamanda sanatçı, kendi bestelerini de yapmaya başladı.

 

Bora Duran Müzik Kariyeri

2001 senesinde İzmir'den İstanbul'a taşındı ve burada Vedat Sakman ile yolları kesişti. Daha sonra, Selçuk Yöntem'in, kayıtları Stüdyo Sakman'da yapılan albümü 'Şiir Niye?''de görev aldı. Duran, ilk demo albüm hazırlıklarını da Stüdyo Sakman'da yapmıştır. 'Ezgininin Günlüğü' adlı grupla birçok projede yer alan aynı zamanda grubun 'Dargın mıyız?' adlı albümünün de kayıtlarında yer aldı. İstanbul'da çeşitli stüdyolarda, çok sayıda albüm projesine sesiyle, kemençesiyle ve perdesiz gitarıyla eşlik etti. Bu çalışmalar devam ederken Bora Duran'ın aranjör kimliği de yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır. Yılmaz Erdoğan'ın bir şiir albümünde görev aldığı sırada BKM ile tanıştı ve kariyerini bu yolda ilerleterek Deniz Erdoğan ile birlikte 'Çok Güzel Hareketler Bunlar' adlı programın canlı müzik ve tv program müzik sorumluluğunu üstlendi. 'Organize İşler' adlı filmin müziklerinden oluşan projede yer aldı. Aynı dönem içinde sözü ve bestesi kendisine ait olan 'Gül Senin Tenin' adlı şarkı Mahsun Kırmızıgül tarafından seslendirildi ve bu şarkı çok büyük bir başarı yakaladı.

 

Sanatçının Albüm Çalışmaları

2006 yılında İstanbul'un Moda semtinde ortaklarıyla beraber kurmuş olduğu Harem's Production'da kendi albüm çalışmalarına yoğunlaşmaya başladı. 2011 yılında ilk albümü olan 'Her Sabah' müzikseverlerle buluştu. Bu albümde 2005 yılında Mahsun Kırmızıgül tarafından seslendiren 'Gül Senin Tenin' adlı şarkıyı kendi yorumlayan sanatçı albümde bulunan ve Fikret Kızılok'a ait olan 'Bir Harmanım Bu Akşam' adlı şarkıyla da dikkatleri üzerine çekti. Aynı yıl içinde 'Sen de Gidersen' ismini verdiği single çalışmasını piyasaya sürdü.

Birçok sanatçının albümünde yer alan Bora Duran hala müzik kariyerine devam etmektedir. 2013 yılında çıkardığı 'İnsan' adlı albümün ardından single çalışmalarına devam etmiş ve 2017, 2018, 2019 yıllarında arka arkaya üç adet single çıkarmıştır. 'Başgan' adlı single çalışması geçtiğimiz yıl piyasaya sürülmüş ve müzikseverler tarafından çok beğenilmiştir. Bora Duran aynı zamanda Harem's Production'daki ortaklarıyla beraber çok sayıda dizinin dizi müziklerini yapmıştır.

Bora Duran Hakkında