Bedia Akartürk Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Bedia Akartürk

Bedia Akartürk, 1941 Ä°zmir ÖdemiÅŸ doÄŸumludur ve ailenin tek çocuÄŸudur, baÅŸka kardeÅŸi de yoktur. Çok genç yaÅŸlarda sanat hayatına baÅŸlamıştır. Hatta Ä°zmir radyosuna girebilmek için küçük olan yaşını da büyüttürmüÅŸtür. Ä°lk sanat hayatına Ä°zmir radyosunda baÅŸlamış ve dokuz yıl Ä°zmir radyosunda görev yapmıştır. Ä°zmir radyosunda geçen bu dokuz yılı, ona büyük tecrübeler kazandırmış, daha sonra gideceÄŸi Ankara radyosu için dokuz yıl devam eden bir nevi staj olmuÅŸtur. Ankara radyosunda uzun yıllar, Türk Halk MüziÄŸi sanatçısı olarak çalışan Bedia Akartürk, o dönemden bu zamana kadar sanatçı kiÅŸiliÄŸini bozmayarak, yediden yetmiÅŸe herkesin beÄŸeniyle dinlediÄŸi ve izlediÄŸi sanatçı unvanını korumuÅŸtur. Özellikle o dönemde, çoÄŸu sanatçının hayal bile edemediÄŸi Paris Olympia'da büyük bir konser vermiÅŸtir. Akartürk, ses sanatçısı olduÄŸu gibi 6 adette film yapmıştır. Filmlerinde Anadolu’dan esinlenmiÅŸtir.
 

Bedia Akartürk’ün Sanat Hayatı

60 yıllık sanat hayatında, Türkiye'nin her yerine giden ve buralarda, çok büyük konserler veren sanatçı, bülbül gibi ÅŸakıyan sesi ile hala sanat hayatına devam etmekte ve hala insanların gönlüne kurmuÅŸ olduÄŸu tahtta oturmaktadır. Bu devrin, kırkla altmış arası yaÅŸlarda olan insanları, onun türküleriyle büyümüÅŸ ve bu zamana kadar gelmiÅŸlerdir. O neslin hangi insanına sorsanız, Bedia Akartürk’ün en az, on türküsünü bilir. Sesinin güzelliÄŸi ve rengi ile çoÄŸu sanatçıdan ayrılan sanatçı, ülkemizin yaÅŸayan efsanelerindendir. Adına, Ä°zmir ÖdemiÅŸte müze yapılmış olan sanatçının ödülleri, plaketleri, yöresel giysileri, bu müzede sergilenmektedir. Bornova’da bulunan annesinin mezarını, ölümünden 48 yıl sonra 2015 yılında, ödemiÅŸe nakletmiÅŸ ve ÖdemiÅŸli olduÄŸu için orya defin ettirmiÅŸtir.
 

Bedia Akartürk’ün Albümleri ve Ödülleri

Uzun yılların sanatçısı olan Bedia Akartürk’ün çok sayıda albümü vardır. Bunlardan birkaçını kısaca sıralarsak; Anadolu türküleri, anam aÄŸlar, aÅŸka yemin, bayramdan bayrama, denize dalayım mı, gitme bülbül, gülende, Konyalım yürü, Konya bülbülü, ÖdemiÅŸ türküleri, sıla hasreti, yumurtanın kulpu yok, hele hele Zühtü gibi daha birçok parçasını sıralayabiliriz. Aldığı ödüllere de kısaca deÄŸinirsek; 250 – 275’e yakın plaket, yedi tane ilde fahri hemÅŸerilik ödülü, altın saz, bir çok altın plak, altın taç ve altın kaşık ödüllerine sahiptir. Sanatçı ayrıca, Ana kalbi, yar etmem seni, hüzün, çile dünyası, Bedia, yârim Ä°stanbul’u mesken mi tuttun ve allı turnam gibi filmlerde rol almıştır.
 

Unutulmayan Sanatçı

YetmiÅŸ sekiz yaşında ve hala sanat hayatına devam eden sanatçı Akartürk, ses özelliÄŸinden hiçbir ÅŸey kaybetmemiÅŸ ve hala o neÅŸeli, hüzünlü türkülerini icra etmektedir. Yılların eskitemediÄŸi sanatçının, türkülerinin her sözü gerçek bir anlam ifade etmektedir. Ä°nsan onun okumuÅŸ olduÄŸu türküleri dinlerken, resmen o türküleri yaÅŸayarak dinlemektedir. Buna benzer birçok sanatçı vardır, ancak Bedia Akartürk’ün yerini doldura bilecek fazla sanatçı bulunmamaktadır. Hala sanat hayatına devam eden sanatçı, yurt dışı konserler vererek, büyük hayran topluluÄŸuna ulaÅŸmayı baÅŸarmaktadır.  
 

Bedia Akartürk’ün Ailesi

Bedia Akartürk, ailenin tek çocuÄŸudur ve evlendikten sonra dahi soyadını deÄŸiÅŸtirmemiÅŸtir. EvlendiÄŸi eÅŸinden, bir kız çocuÄŸu ve üç üvey kızı bulunmaktadır. Her ne kadar ödemiÅŸi memleketi olarak kabul etsek de, baba tarafı Konyalıdır. O nedenle Konya yöresine ait epey parçası bulunmaktadır. Bedia Akartürk’ün Sanatçı olmasına birazda annesi ve babası vesile olmuÅŸtur. Babası musiki cemiyetine üye, annesi ise çok güzel ut çalardı. O nedenden dolayı Akartürk’ün sanatçı olması kaçınılmazdı. 60 yıllık sanat hayatında çok güzel eserlere imza atmıştır.  YaÅŸayan efsane olarak sanat hayatına devam etmektedir.