Barış Manço Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

7’den 70’e kime sorulsa Barış Manço’nun ismi bilinir.  Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirmiş olduğu en büyük sanatçılar arasında belki de ilk sırayı alır. 2 Ocak 1943’de İstanbul’da doğan dev sanatçı müziğe ilk olarak Galatasaray Lisesi’nde başlamıştır. Ardından Belçika Kraliyet Akademisi’nde resim-grafik-iç mimari okuyan genç barış bu okulu birincilikle bitirmiştir.  Asıl adı Mehmet Barış Manço’dur. Kendisi gibi babası da müzikle ilgilenmiştir. İkinci Dünya Savaşı zamanlarında doğduğu için adına Barış denmiştir. O yıllar da Barış ismi kullanılmıyor. Türkiye’de Barış ismi ilk kez kendisine verilmiştir.

 

60’lı Yıllar

Harmonilerle tanıştığı bu dönemde ilk 45’likleri Grafson Plak şirketi vasıtasıyla 1962 yılında yayınlanmıştır. Bu grupla toplam 3 adet 45’lik yapmıştır. Fakat liseyi bitirdikten sonra öğrenim görmek için Belçika’ya gidince grup dağılmıştır. 1966 yılında Belçika’da tanıştığı Olympia adlı grupla tanışan ve onlarla çalmaya başlayan sanatçı Avrupa’nın birçok ülkesinde konserler verdi. 1967 yılında yaşadığı bir kaza sonucu dudağında yarık oluştu ve bundan sonra onu hep bıyıklı gördük. 1967 yılında Türkiye’ye dönüş yapan sanatçı burada Kaygısızlar grubu ile tanıştı ve onlarla çalmaya başladı. Kaygısızlar ile yapmış olduğu herkes tarafından bilinen Ağlama Değmez Hayat parçası bu grup ile 1969 yılında yapılmıştır ve o yıl 50.000’in üzerinde 45’lik satmışlardır.

 

70’li Yıllar

Belki de en bilindik eseri olan Dağlar Dağlar’ı 1970 yılında yayına süren Manço, bu parçası ile Platin Plak Ödülü’nü kazanmıştır. Dağlar dağlar parçası ile piyasada adını duymayan kalmamıştır. Bu süreçte ünlü grup Moğollar ile tanışan Manço, tarzını bu grubun etkisiyle batı etkisindeki müzikten Anadolu pop tarzına dönüştürmüştür. Daha sonraki süreçte Kurtalan Ekspresi çalışmalarına başlamıştır.

 

80’li Yıllar

Bu yıllarda birçok sanatçıya beste yaptığı yıllar olmuştur. 1982 yılında arkadaşım eşek parçası hemen herkes tarafında çok sevildi. Sözüm meclisten dışarı albümüyle yurtta adını iyice duyurdu.1983 yılında Eurovision şarkı yarışmasına katıldı  fakat ön elemeyi geçemeyen sanatçı asıl jürisinin Türk halkı olduğunu belirtti. Bu yıllarda çıkardığı gül pembe, ne yazık ki TRT tarafından çalınmadı.

 

90’lı yıllar

Söz ve beste yazarı olan ünlü sanatçı 90’lı yıllarda da ürünler vermeye devam etti. Mega Manço adlı albümünü 1995’te, müsaadenizle çocuklar adlı albümü ise 1996 yılında Live in Japan albümleriyle beraber yayınladı. Türk müziğine katkısı o kadar çoktur ki iki kuşak onun şarkılarıyla büyümüş, onun programlarıyla yetişmiştir. Birçok şarkı sözünde toplum kültürünün unutulan değerlerini hatırlatmaya çalışmış, eğlendirirken öğretmeyi de hedeflemiştir.

 

Özel Yaşamı

İlk evliliğini bir yabancı ile fotomodel olarak çalışan Maria Claude ile yapan ünlü sanatçının bu evliliği yaklaşık 40 gün sürmüştür. Daha sonra Azra Balkan ile nişanlılık dönemi geçirmiş fakat bu birliktelik evlilikle sonuçlanmamıştır. Lale Çağlar ile ise bir tesadüf sonucu tanışan sanatçının Lale Çağlar’ın telefon edebilir miyim sorusuna benimle evlenirsen edebilirsin demesi sonucu ilişki ilerlemiş ve 2 yıl sonra 1979 yılında evlenmişlerdir. Bu evlilikten Doğukan ve Batıkan olmak üzere iki oğlu dünyaya gelmiştir.

 

Siyaset Yaşamı

Müzik dünyasında olduğu gibi siyasi hayatta da en ileri de olmayı hedefleyen sanatçı kültür bakanı veya cumhurbaşkanı olmak istediğini bir röportajında belirtmiştir. 1994 yerel seçimlerinde ise DYP’den Kadıköy belediye başkan adayı olmuştur, lakin daha sonra tansiyon rahatsızlığı sebebiyle adaylıktan çekilmiştir.

 

Vefatı

40.yıl bestesiyle müzik hayatını anlatan sanatçı geçmiş dönemdeki şarkılarını yeniden düzenleyerek seslendirdi. Tansiyon hastası olan ünlü sanatçı 31 Ocak 1999’da tansiyonuna yenik düştü ve fenalaştı. Hastaneye götürülen sanatçı tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Ölmeden hazırlamış olduğu Mançoloji adlı albüm 2.6 milyon sattı. Şu anda Kadıköy’de evi müze haline getirilmiştir. Şarkıları halen milyonlar tarafından sevilerek dinlenmektedir.

Barış Manço Hakkında