Ayben Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

1999 yılında Nefretrap grubunda Meclis-i Ala İstanbul albümünde Yüz yüze isimli şarkıyı seslendirerek profesyonel müzik hayatına atılan Ayben 22 Eylül 1982 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. Daha küçük yaşta rap müziğine olan tutkusu sayesinde kendini geliştirmeye başladı. Türkiye'nin ilk kadın rapçileri arasında yer alan Ayben yeteneğiyle ilk performanslarından itibaren dikkatleri üzerine çekti. Atik güçlü ve haksızlığa gelemeyen bir karaktere sahip olan Ayben, şarkılarında da kendi karakterini yansıtmakta zorlanmadı.

 

En Büyük İdolü Ve Dostu Büyük Kardeşi Ceza

Ayben Nefret şarkısından önce de birçok yerde sahne aldı. Bu deneyimlerini biriktirerek 2005 yılında ilk albümü Sensin O müzik piyasasıyla tanıştı. Büyük kardeşi Ceza Ayben'in en çok örnek aldığı sanatçılar arasında. Türkiye'de rap müziğinin daha da tanınmasını ve sevilmesini sağlayan Ceza, Ayben için büyük bir idoldür.

Bununla beraber kendi tarzını hızlıca keşfeden Ayben, benzer sanatçılardan farkını göstererek sivrildi ve en çok sevilen sanatçılardan oldu. Daha atik ve batılı rap tarzına sahip sanatçının bu tarzını bazı hayranları Amerikalı ünlü rap sanatçısı ve prodüktör EMINEM'e benzetiyor. İlerleyen yıllarda kendini gösteren diğer kadın rap sanatçıları daha çok doğulu arabesk tarza yakınken, Ayben batılı isyankâr duruşuyla diğerlerinden ayrılıyor. Ayben'in yazdığı şarkıların benzerlerinden farklı olarak sistemin bazı yapılarına karşı olan durumu onun bu yöndeki hassasiyetini gösteriyor.

 

Seslendirdiği Şarkılar Hangileridir?

Tam İsmi Ayben Özçalkan olan sanatçı Nefret grubunda 1999 yılında ilk profesyonel çalışması olarak kabul edilen Ceza'nında grup üyeleri arasında yer aldığı Nefret grubunun Meclis-i Âlem İstanbul albümünde Yüz yüze adlı şarkıyı seslendirdi. Daha sonra 200 yılında yine Nefret grubuna ait Anahtar Albümünde Doğru Olan Zordur şarkısında kendini gösterdi. Yeteneklerini her seferinde biraz daha geliştiren ve dinleyicilerinin kalbine kurulan sanatçı 2001 yılında Narcotic grubunun Beyaz karanlık Albümünde Doğuştan katil isimli şarkıyı seslendirdi.

Ayben şahsına münhasır tarzıyla kendini her alanda kanıtlamış ve kabul ettirmiş bir sanatçı olarak seslendirdiği şarkılarda savaştığı veya barış yaptığı materyalleri rahatlıkla dinleyicilerine aktarabilmesiyle, dinleyicilerinin kendiyle rahatlıkla empati kurabilmesiyle, her dinleyiciye hitap edebileceğini gösterdi.

 

Sanatçının Birlikte Çalıştığı İsimler

Çalışmalarına 2004 yılında büyük kardeşi Ceza'nın Rapstar Sinekler ve Beatler albümünde Arabalar isimli şarkıyı seslendirerek devam eden Ayben 2005 yılında Aylin Aslım gibi ünlü şarkıcılarla da çalışma fırsatı buldu. 

2005 yılında Aylin Aslım'ın Gülyabani Albümünde yer alan Gelinlik Sarhoşluğu isimli şarkıya hayat verdi. Gerek konserlerde gerekse katıldıkları programlarda gösterdiği harika performansla fişekleri üzerine çek Ayben, yeteneğinin sınırları olmadığını bir kez daha dinleyenlerine kanıtladı.

Yine 2005 yılında abisi cezanın yurtdışında beraber konser verdiği Ünlü rap sanatçısı Fuat Ergin'in Her Ayın Elemanı adlı Albümde İllegal isimli şarkıyı seslendirerek ismini geniş kitlelere duyurmaya başladı. 

 

Günümüzde Ayben

Çıkardığı singlelarla ve özellikle Almanya'da gerçekleştirdiği konserlerle dünya çapında bir sanatçı haline gelen Ayben, kendisinden beklenenin üstünde performanslarıyla dinleyicilerin gönlüne taht kurmaya devam ediyor. 2017 yılında verdiği bir röportajda on yıl aradan sonra geri döndüğünü ve susamadığını, raptan müzikten uzak kalamadığını söyleyen Sanatçı Sahnelere ve müziğine devam edeceğinin müjdesini dinleyenlerine verdi. Yapılan röportajda bu gün yaptığı ve yapacağı konserlerin müjdesini veren sanatçı dinlediği sırada Mısır, İsveç Almanya gibi ülkeleri gezdiğinden bahsediyor. Bu ülkelerde çeşitli etkinliklere katıldığını rap konserlerine gittiğini söylüyor. Bu seyahatlerini olgunlaşma süreci olacak biçimlendiren sanatçı Almanya'da bir tiyatro oyununda yer aldığını, bu deneyimin hayata başka bir gözle görmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.  

Ayben Hakkında