Athena Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Athena Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz tarafından İstanbul’da kurulan Türkiye kökenli ska ve punk rock grubudur. Bu grup Türkiye’de ska ve punk tarzında şarkı yapan ilk gruplardan biridir. İlk olarak Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşler 1987 yılında müzik yapmaya başlamıştır. Bu müzikal sevda Athena grubunun başlangıcı kabul edilir. O zamanlar 11 yaşında olan kardeşler Pentagram’ın eski gitaristi Ümit Yılbar’dan gitar dersleri almışlardır. Ardından Akmar Pasajı’na ilanlar asarak bas gitarist ve davulcu arayışına girmişlerdir.

 

İlk Yılları

İlk yıllarında Gökhan ve Hakan kardeşler olarak devam ettikten sonra bir takım arkadaşıyla stüdyo ve aletler kiralayarak çalışmalarına başlamışlar. Metalica, Megadeth, Slayer gibi gruplardan esinlenen grup ilk olarak 4 şarkıdan oluşan hardcore thrash sonlu demolarını çıkarmışlardır. Pek çok değişiklikten sonra 1990 yılında grup şekillenmeye başladı. Aralarına davulcu Turgay Gülaydın ve bas gitarist Asrın Tuncer katılmıştır.

5 şarkılık Horror Dimensions isimli demoyu 1991 yılında kasede kaydettiler. Bu demonun ardından gruba vokal olarak katılan Ferit Tuncer kısa zaman sonra Asrın Tuncer ile beraber ayrı bir grup kurdular. Athena grubuna bas gitarist olarak Ozan Karaçuha dâhil edildi. 1993 yılında hayatını kaybeden Ümit Yıldar’a adanan thrash sonlu ilk albümü olan One Last Breat’ı çıkardılar.

 

Thrash Sound Tarzından Ska Ve Punk Tarzına Geçiş

İlk albümlerinin ardından ska ve punk tarzına geçen grup yeni albümünü 1998 yılında Holigan isimli albümüyle çıkarmışlardır. Albümün galası Athena grubunun yıllar boyunca sahne aldığı Captain Hook’ta yapıldı.

Holigan şarkısı futbolda marş ile özdeşleşmiştir. Holigan albümü Türkiye’de büyük ilgi gördükten sonra 2000 yılında Tam Zamanı Şimdi albümü çıkaran grup Palavra adlı şarkıyla tanıtım yapmıştır. Yaşamak var ya ve Macera adlı şarkılarıyla büyük bir çıkış yakalamışlardır. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası için Basketbol Federasyonu tarafından bir Milli Takım marşı istenilince Holigan şarkısından dolayı Athena grubu ön plana çıkmış oldu. Bu sebepten çıkarmış oldukları 12 Dev Adam şarkısı Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’da büyük yankı uyandırdı.

 

Grup İçerisindeki Müzisyenler

2002 yılında Ozan Karaçuha ve Turgay Günaydın yerine davulcu olarak Doğaç Titiz ve bas gitarist olarak Canay Cengen gelmiştir. Grup yeni albümleri olan Her şey Yolunda adlı albümünü Öpücük klibiyle tanıttı. Bu dönemde bas gitarist olarak gruba Ozan Musluoğlu dâhil oldu. 2002 Dünya Basketbol Şampiyonası için Türkiye Basketbol Milli Takımı ile beraber Amerika’ya gitti.2004 yılında halk tarafından oylama ile seçilen For Real adlı şarkıyla katıla Athena Türkiye’ye 4.lüğü kazandırmıştır.

Burak Gürpınar Kurban adlı grubun dağılmasıyla baterist olarak Athena grubuna dâhil edilmiştir. Burak Gürpınar’ın dâhil olmasıyla müzik tarzını punk rock çeviren grup 2005 yılında Pasaj etiketiyle Athena albümünü piyasaya sürmüştür. Athena albümü Türkiye’de ilk çıkan punk tarzında albüm özelliğini taşımaktadır.

 

Müziğe Geri Dönüşleri

2007 yılında Gökhan ve Hakan kardeşlerin babası Ahmet Hamdullah Özoğuz’un vefatı sonrası müziğe ara vermişlerdir. Gökhan, babasının vefatının ardından Londra’ya giderken Hakan askerlik vazifesini yerine getirip kardeşi Gökhan’ın yanına gitmiştir. Uzun bir sürenin ardından 2010 yılında Pis adlı stüdyo albümünü çıkarmışlardır. Bu albümün prodüktörlüğünü Mike Nielsen yaparken, davulcu Volkan Öktem, klavye ve bas gitarist olarak Alp Ersönmez yer almıştır. Athena, Coca Cola’nın 125.yılı şerefine Frank Sinatra’nın seslendirdiği My Way’ı kendi tarzlarını katarak ve yorumlayarak seslendirmişlerdir. Şarkının Türkçe versiyonunu Gökhan Özoğuz Ben Böyleyim şarkısı olarak yazmıştır. 2011 yılında Rock’n Coke da bu şarkıyı canlı seslendirmişlerdir. Ve son olarak 2014 yılında Altüst adlı albümü çıkarmışlardır.

Athena Hakkında