Âşık Mahsuni Şerif Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları
Âşık Mahsuni Şerif'in asıl adı Şerif Cırık'tır. 1939 yılının 17 Kasım'ında Kahamanmaraş'ta Afşin ilçesinde doğdu. Ailesi Horasan'dan Tunceli'ye göç eden Ağuşan aşiretinden geliyor. Ailesi ona kendisi doğmadan önce ölen amcasının ismi olan Şerif ismini vermiştir. Mahsuni Şerif ilk eğitim hayatına Maraş'ın Alembey köyündeki medresede başladı. Kur'an okumayı öğrenirken, köylerine ilkokul yapıldı ve o da medreseden ayrılıp eğitimine burada devam etti. 1955 yılında başladığı Ankara Astsubay Okulu'nu 1959 yılında tamamladı. Daha sonra Ankara Ordonat tekniker Okulu'na başladı. Ama her zaman Alevi olduğunu belirten sanatçı, çantasında Alevi kültürüne ait kitaplar ve Marksizm kitapları ile yakalanınca askerlik eğitimini bıraktı. Ama 1961 yılında tekrar Kuleli Askeri Lisesi'ne başladıysa da bu sefer de mali sıkıntılar yüzünden okulu yarıda bıraktı.
Müzik Hayatı
Aşık Mahsuni Şerif Türk Halk Müziği'ne çok önemli katkılarda bulundu. Çok sayıda eser yazan ve besteleyen sanatçının türküleri o öldükten sonra da çok sayıda sanatçı tarafından seslendirildi. En ünlü bestelerinden birisi de Dom Dom Kuruşunu’dur. Kendi hayat hikâyesinin anlatıldığı Battal Pehlivan tarafından yazılan kitabın ismi de Dom Dom Kurşunu. Doğum yeri Afşin ilçesine bağlı olan Berçenek'tir. Berçenek'e ithafen yazdığı Oy Bizim Eller parçası da ünlüdür. Sözlü dili ve deyişleri besteleyen ve halk müziğine kazandıran sanatçının ünlü olan ve dillerden düşmeyen pek çok parçası bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüleri, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Mevlam Gül Diyerek, Fadimem, Gül Yüzlüm, Dostum Dostum ve Çeşmi Siyahım'dır.
Siyasi Duruşu
Aşık Mahsuni Şerif siyasi ve toplumsal olaylara karşı her zaman çok duyarlı oldu. Asıl yükselişini 1960'lı yıllarda yaptı. Nesimi Çimen, Kul Ahmet ve Fikret Otyam gibi müzisyenlerle de bir araya gelmeye başladı. Özellikle Fikret Otyam'la çok yakın bir ilişkisi vardı. Siyasi olaylarla ilgili türküler de yapmaya başlayınca hakkında soruşturmalar açılmaya başlandı. Kısa süreli bir hapis yatmışlığı da var. Ama asıl sert ve duyarlı bir ozan olması dönemi 70'li yıllardır. Deniz Gezmiş, Yusus Aslan ve Hüseyin İnan idam edildikten sonra dönemin başbakanı olan Nihat Erim için yazdığı Erim Erim Eriyesin adlı parçası için de hapis yattı. 2001 yılında ise açık bir şekilde Alevi olduğunu belirten bir konuşması yüzünden kendisine DGM tarafından dava açıldı. 2002 yılında vefat ettiğinde bu dava henüz sonuçlanmamıştı.
Özel Hayatı
Aşık Mahsuni Şerif üç evlilik yaptı. İlk evliliğini dayısının kızıyla yapmıştı. Bu evliliğinden bir kızı oldu. Ama bir süre sonra bu evliliği sonlandırdı. Ardından İtalyan asıllı bir eşi oldu ve bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu. Ancak daha sonra eşi evi terk etti ve de kendisi Gaziantepli bir ilkokul öğretmeni olan üçüncü eşi ile evlendi. Bu evlilikten de dört çocuk sahibi olan sanatçının öldüğünde toplamda sekiz çocuğu ve dört torunu vardı. 2002 yılında Almanya'nın Köln kentinde yaşarken hayata veda etti.
Türk Müziğine Katkıları
Aşık Mahsuni Şerif'in toplamda 453 tane plağı, 58 adet kaseti ve de 8 tane kitabı bulunuyor. Kendisi hakkında yayımlanmış kitaplar da bulunuyor. TRT'de onun hayatını ve eserlerini anlatan iki tane belgesel çekmiştir. Bugün pek çok parçası halen söyleniyor ve de genç sanatçılar tarafından da yorumlanıyor. Bazı parçaları film ve dizi müzikleri olarak da kullanıldı. Mahsuni Şerif yaptığı besteler ve yazdığı sözlerle hem dilimize hem de müziğimize çok önemli katkılarda bulundu. Halk Ozanları Federasyonu kendisini dünyanın en önemli üç ozanı arasında sayıyor.