Ali Rıza Binboğa Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Dönemin önemli sanatçılarından biridir. Çünkü o bir devre damgasını vuran bir nesli arkasında sürükleyen, yapmış olduğu eserler hala dinlenen, kuşak nesil fark etmeden herkes tarafından tanınan bir sanatçı O.Eurovision yarışmalarına yapmış olduğu şarkılar onu üne taşıdı. O ünlü sanatçının adı Ali Rıza Binboğa. Kayseri’ye bağlı Sarıkız kasabasının Ördekli köyünde 26 şubat 1950 yılında dünyaya gelen Binboğa, ilkokulunu Ördekli köyünde tamamlamıştır. Daha sonra Devlet Parasız Yatılı okulunu kazanan ünlü sanatçı, bu kapsamda Mimar Sinan İl Öğretmen okuluna devam etmiştir. Daha sonra sırasıyla Ankara İlk öğretmen Okulu, İstanbul Yüksek Öğretmen okulu ve nihayet 1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde eğitim görmüştür. Bu Üniversiteden 1973 yılında Elektrik Yüksek Mühendisi olarak mezun olmuştur.

 

Sanat Yaşamı

Üniversite yıllarının devam ettiği sırada, Devlet Opera ve Balesi’ne yazılan sanatçıya burada tanıştığı Hocası Saadet İkesus Altan, Binboğa’da müthiş bir yetenek görür ve onu bariton olmaya yönlendirir. Sanatın her alanına ilgi duyan Binboğa bu arada ayrıca tiyatroya da merak salar ve Dostlar tiyatrosu’na yazılır. Bu tiyatroyu tanıdık ünlü oyuncu Genco Erkal işletmektedir ve Binboğa’nın hayali bu kadroda yer almaktır. Asıl kendini göstermesi 1970 yılında TRT tarafından düzenlenen yarışmada birincilik kazanması ile başlar. Düzenlenen bu türkü yarışmasında kendini gösteren sanatçı, daha sonra Mehriban adlı parçayı yorumlamış ve 1971 yılında Canan Akın’ın ısrarı üzerine ilk plağını çıkarmıştır. Bu plakla ülkede bir anda adını duyuran sanatçıya plak teklifleri peşi sıra gelmiştir ve 19972 yılında Kem Gözlerden yine aynı yıl Yaralı Deli Gönül albümlerini kaydetmelerine rağmen bu albümler yayınlanmamış, ta ki 1975 yılında Hababam Sınıfı’ndan da bildiğimiz Yarınlar Bizim şarkısından sonra çok beğenilince bu plaklar da piyasaya sürülmüştür. Bu yıllarda aynı zamanda PTT’de elektrik mühendisi olarak geçimini sağlamaktadır.

 

Eurovision Şarkı Yarışması Tecrübesi

Avrupa’yı kasıp kavuran Eurovision şarkı yarışmasına katılmak isteyen sanatçı Türkiye ön elemelerine bir bant gönderir ve beş yüz şarkı arasında ilk önce onaltıya, daha sonra ilk sekize kalır. Ne yazık ki finale kalan sanatçı bu yarışmayı kazanamaz fakat onun müzik aşkı asla durmaz. Yarınlar Bizim adlı parçasının film yapılması O’nu bir ayrı gururlandırır. Fakat bu süreç çok sürmez. TRT bu şarkıyı tehlikeli bulur ve  soruşturma açar. Daha sonra ise ne  yazık ki TRT’nin yasaklı şarkılar listesinde yerini alır.

Türkiye 1975 yılında katılmış olduğu Eurovision yarışmasından kötü bir sonuçla ayrılmış olduğu için 1976 ve 1977 yıllarında bu yarışmaya girilmemiştir. Fakat 1978 yılında tekrar Eurovision’a katılım duyurulunca Binboğa Daha önce yaptığı gibi yine ön elemelere katılır. Baharı Beklerim şarkısıyla yine başarı çizgisini bozmaz ve finale kalır. Bu şarkısını ve herkes tarafından bilinen İlk Öğretmen şarkısını aynı albümde buluşturur ve bir plak daha yayınlar.

 

Sinemadaki Başarıları

Ertesi yıl bir sinema filmi teklifi alır ve İsyan adlı filmde oynar. Sanat yaşamına adım attığı 1975 yılından günümüze kadar beş albüm çıkarmış olup, bunun yanında yedi plakla adını Türk Sanat ve Kültür tarihine adını unutturmayacak şekilde kazımıştır. Sanat hayatını ayrıca iki güzel filmle de süslemiştir. 1987 yılına geldiğimizde Ünlü sanatçı Binboğa 1986 yılında kurulan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne üye olmuştur ve 1999 yılında itibaren de MESAM’a yönetim kurulu üyesi olmuştur. Şu anda 70 yaşında olan ünlü sanatçı balık burcudur. Halen eli olan Binboğa üç çocuk babasıdır. Busem adlı kızı 1 kasım 2014 tarihinde Zonguldak’ta müzisyen Can Tutuğ ile dünya evine girmiştir.

Ali Rıza Binboğa Hakkında