Aleyna Tilki Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Aleyna Tilki, 28 Mart 2000 tarihinde dünyaya gelen Türk Pop sanatçısıdır. Annesi Havva Öztel, babası Mehmet Tilki ve kız kardeşinin adı Ayça Tilki'dir. Annesi Trabzonlu iken babası Konyalı olup aynı zaman da rus göçmenidir. Annesi bir kız yurdunda müdire ve babası da memurdur. Kız kardeşi Ayça ise şimdilerde resim sanatı ile ilgilenmektedir.

Konya doğumlu olan ünlü şarkıcı babasının işinden ötürü önce İzmir'e ardından İstanbul'a yerleşmiş ve lise hayatını İstanbul’da, önce bir Anadolu lisesinde daha sonra da bir kolejde  geçirmiştir. Şu an ise Los Angeles'de yaşıyor.

Adını 2014 yılında katıldığı Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasında sergilediği Gesi Bağları türküsü ile duyurdu. İlk turda 4 evet alarak jürilerin övgülerini topladı ve gidebildiği yere kadar gitti. O zamanlar henüz 14 yaşında olan Tilki, güçlü bir sese sahip olmasından ötürü birinci olamasa bile iyi yerlere geldi. 

Henüz 2 yaşında iken annesi tarafından yeteneğinin fark edildiğini ve müzik kariyerini tasarlarken annesinin destek verdiğini söylemiştir.  Çocukluk hayali psikoloji bölümü okumak olsa da yeteneğinin peşinden ilerlemiştir.

 

İlk Şarkısının Serüveni

Yarışmadan 2 yıl sonra 2016 yılında, o güne kadar gelen iş tekliflerini reddetmiş ve Emrah Karaduman ile iş birliği yapmaya karar vermişti.

Besteci Emrah Karaduman ile birlikte çıkardığı "Cevapsız çınlama" şarkısı ile bir an ülkenin gündemine düşüp, Türk müzik listelerinde ikinci, dünya listesinde ise 21. sıraya adını yazdırdı. Sosyal mecralarda gerek yaşı gerek de yeteneği ile çok fazla konuşuldu.  Şarkının klibi yayınlandığında Youtube'da o yıl en çok izlenen video oldu. Bir yıl içinde 300 milyondan fazla tık alan video klibi Türk Müzik Listesinde zirvelere oynadı.

O güne kadar Türk Müzik kültüründen ziyade yabancı şarkılarla arası daha iyi olan Tilki, Türkçe şarkılara Emrah Karadumanın desteği ile başlamıştır.  Emrah Karaduman ile yaptığı ortak işten sonra birçok insan tarafından birbirlerine yakıştırılıp, sevgili oldukları iddia edilse de arkadaş olduklarını açıklamışlardır. Tabi müzik konusunda yaptıkları ortak işler Cevapsız Çınlama ile sınırlı kalmayıp başka projelere de geçmişlerdir.

 

Kariyerinin Devamı Ve Aldığı Ödüller

Aleyna Tilki'nin şarkıları cevapsız çınlama parçası ile son bulmadı. Kariyeri için çok büyük bir adımdı fakat son adımı değildi. 2017 yılında "Sen olsan bari" şarkısını yayınladığı an aynı ilgi ile karşılanan klip Türk Müzik listesinde 1. Sırada yerini aldı. İlk 24 saatte 5 milyondan fazla dinlenen şarkı dünya listelerine girmek ile kalmayım çok bilinen dünya starlarını şarkılarının önüne de geçti. Bu Türkiye’de bir ilki başarmak demekti.

2018 yılında Yıldız Tilbe'ye ait olan Yalnız Çiçek şarkısını kendine özgü yorumu ile seslendirdiğinde yine çok fazla ilgiyi üstüne topladı. Şarkının orijinalinden çok daha fazla izlenme sayısına ulaşmış olması da fazlasıyla  konuşuldu. O günden sonra çıkardığı şarkılar sırası ile "dipsiz kuyum, nasılsın aşkta ve yalan" parçalarıdır.

Basamak basamak ilerlediği yolda her ne kadar eleştiri yağmuruna tutulduğu zamanlar olsa da birçok ünlü ismin desteğini de ardına almıştır. Şarkılarının hayranı olduğunu söylediği Selda Bağcan, Demet Akalın ve daha birçok kişi başarılarını tebrik etmiştir.

Bugüne dek bu başarılarını taçlandıracak bir kaç ödülü de vardır. 2016 yılında, yılın düeti ödülünü cevapsız çınlama alırken 2017 de altın kelebek ödülünde en iyi çıkış yapan kadın şarkıcı adayı oldu. Son olarak da 2019’da Panten Kelebek ödüllerinde en iyi kadın şarkıcı ödülünü aldı.

Aleyna Tilki Hakkında