Tanju Okan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Tanju Okan 1938 İzmir Tire doğumludur. Okul hayatını Manisa ve Balıkesir de tamamladıktan sonra hayatına müziği dâhil etmesi ve tutkusu ile birlikte şan eğitimi için İtalya'ya gitmiştir. Babası müzik öğretmenidir. İlk müzik eğitimini de piyano ve keman çalan babasından almıştır. İtalya'daki eğitim sonrasında vatanına dönüp Ankara'da profesyonel anlamda müzik yaşamına başlamıştır. 1964 de Erol Büyükburç ile Balkan Müzik Festivaline katılmıştır ve ilk plağı da bu dönemlerde çıkmıştır. 1960-1980'li yıllar Tanju Okan için şarkıları geniş kitlelere imza atma süreci olarak ilerlemiştir. Bu dönemde çıkan Öyle Sarhoş Olsam ki, Yorgunum, Kadınım şarkıları halen dillerdedir.
 

Tanju Okan ve Askerlik Dönemi
 

Tanju Okan 1958 yılında askere gitmiştir. Ankara Orduevindeki askerliği sırasında kendi kendine şarkılar söylemiş ve dikkat çekmeyi başarmıştır. Bu dönemde solist olarak yetiştirilmek üzere orduevinin orkestrasına alınmıştır. Kendine has yoruma sahip olan Okan için artık bir dinleyici kitlesi vardır. Şöhreti tüm Ankara'da yayılmaya başlamıştır. 1960 da Melodi Dergisinin düzenlediği konserde solist olarak çıkmıştır. Bu onun için ilk ciddi tecrübesidir.
 

Askerliğinden sonra profesyonel çalışmalara başlamıştır. Caz müzisyenleri ile çalışmak onun müzik hayatında ciddi adımlar atmasında etkili olmuştur. O dönemde Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal'ın tanıtımı ile de Tanju Okan artık tam bir isimdir. Melankolik bir tarza sahip olması ve güçlü ses tonu ile Türk Pop Müziğinde her bir şarkısı hit olmuş, her albümü başarıdan başarıya koşmuş bir sanatçı olmuştur. Bu dönemler zarfında 2 başarısız evlilik ve ilk evliliğinden bir erkek çocuk sahibidir.
 

Tanju Okan ve Türküler
 

Tanju Okan 1960'lı yıllarda yeni düzenlemelerle çeşitli türküler seslendirmiş ve her birine farklı anlamlar katmıştır. Türk Pop Müziğinde cover version dönemini ilk başlatan müzisyendir. Çıkardığı ilk plağında İbibikler Öter Ötmez türküsü, sonra Haydar Haydar, Benim de Canım Var arka arkaya gelmiştir. 1970 de ilk hiti ise Hasret’tir.
 

1971 yılında Bir Falcı Vardı, 1972 de Öyle Sarhoş Olsam ki, 1973 de Koy Koy büyük beğeni toplayan şarkılardır. Nilüfer ve Modern Folk Üçlüsü ile yaptıkları çalışmalar derken 1974 de Kadınım ile inanılmaz bir patlama yaşamıştır. 1960-1970 'li yıllarda müzikle birlikte sinema oyunculuğu teklifleri de gelmeye başlamış çok sayıda filmde yer almıştır. Bu durum beyaz perdede de yeteneğini sergilemesini sağlamıştır.
 

Tanju Okan ve Albümler
 

1964 ve 1978 yılları arasında 33 adet 45'lik; 7 albüm vefatından sonra da kendi ismiyle iki albüm daha çıkmıştır. Yine bu dönemde 13 sinema filminde rol almıştır. 1980 yılında Yorgunum albümü 1985 yılında da son albümü olan Tanju Okan 95’tir. Yorgunum albümünde Garo Mafyan, Melih Kibar ve Bora Ayanoğlu'nun katkı ve destekleri çok büyüktür. Bu dönemlerdeki alkol ve sigaraya bağımlılık onu müzik hayatında sağlıksal anlamda zorlu bir sürece sokmaya başlamıştır ama ne yazık ki bu durumdan kopamıyordur. Bu kopamama noktası son sürece geldiğinde de artık Tanju Okan için geç kalınmış bir dönemdir.
 

Tanju Okan maalesef ki alkole olan düşkünlüğü ile bilinmektedir. Bu alışkanlığı nedeniyle de sağlık problemleri yaşamaya başlamıştır. 1995 yılında siroz teşhisi konulmuş 1996 yılında da hayat veda etmiştir. İzmir Urla'da vefat eden Tanju Okan için belediye tarafından heykeli ve çocuk parkı yapılmıştır. Türk Pop müziğinin hayran bıraktıran sesi ünvanlını elinden bırakmayan Tanju Okan İzmir Tire'de başladığı hayatı yine İzmir de Urla ilçesinde son bulmuştur. Halen Kadınım ve Deli Gibi Sevdim şarkısının melodilerinde Okan yüreklere işlemeye devam etmektedir.

Tanju Okan Hakkında