Selda Bağcan Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Türk halk müziği sanatçısı ve bestecisi olan Selda Bağcan asıl adı Havva Selda Bağcan’dır. 1971 yılında protest müziği ve türk halk müziğinin önde gelen isimlerinden olan Selda Bağcan, 1948 yılında ülkemizin güzel ili olan Muğla'da dünyaya gelmiştir.
 

Selda Bağcan Müzik Hayatına Girişi
 

O zamanlar Fakülte öğrencisi olan Selda Bağcan 20'li yaşların başında Türk halk müziğinin en gözde sanatçılarından biri olmuştur. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi’nde Fizik mühendisliğini okuyan bir öğrenci olan Selda Bağcan siyasi eleştirilerin olduğu bir dönemde müzik hayatına atılmıştır. Bu nedenle birçok bestesinde dahi siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vermiş, protest müziğe öyle sağlam bir imza atmıştır.
 

Türkiye ve dünyada hızla tanınan ve ilgi gören bir sanatçı olarak protest müziğin ilkemizdeki temsilcisi konumunu uzun yıllar boyunca sürdürmüş başarılı ve sevilen bir sanatçı ve bestekârdır. Sayın Selda Bağcan ülkesine ve milletine büyük bir sevgiyle bağlanmış olan sanatçı gerek güler yüzlülüğü ile ve gerekse de her zaman dürüstlüğünü ön planda tutmasından dolayı milyonların gönlünde taht kurmayı başarmıştır.
 

Selda Bağcan Aile Hayatı
 

Müziğe verdiği gönül bağlılığı ile tanınan ünlü sanatçı birçok başarıya imza atmıştır. Yoğun bir iş temposunda her zaman sevdiklerine sıcakkanlılığını esirgememiştir. Belki de o nedenden dolayı evlenip bir yuva kurmayan değerli sanatçımız, milyonların gönlünde bir aile sıcaklığı mesafesinde her zaman yerini korumuştur.
 

Aile hayatında da topluma güzel örnek olan Selda Bağcan 3 kardeş sahibidir. Kardeşlerinin isimleri ise; Savaş Bağcan, Sezer Bağcan ve Serter Bağcan'dır. İyi aile ahlakı ile birlik ve beraberliğe her zaman ışık tutmuştur. Sanatçının türkülerini dahi dinlediğimizde şunu hissederiz ki milyonlarca seveni ile sanatçımız sıcak bir aile hissiyatını bizlere vermektedir. Güler yüzlülüğü ve mütevazılıği ile genç yaşlarda yoğun bir ilgiyle sevilen ve severek dinlenen bir sanatçı olmayı her zaman başarmıştır.
 

Sanatçının Seslendirdiği Eserleri
 

Uzun yıllar birçok müzik dergileri, televizyon kanalları ve radyoda adından söz eden Selda Bağcan ülke ve hayranlarına birçok eser armağan etmiştir. Başta Akbaş Müzik, Dokuz Sekiz Müzik gibi ve daha birçok müzik şirketleri ile birlikte çalışan Selda Bağcan, birçok türkü bestelemiş ve seslendirmiştir. Mağusa Limanı, Yürüyorum Dikenlerin Üstünde, Gesi Bağları ve Adaletin Bu Mu Dünya gibi türküleri başta olmak üzere sanatçımızın yüzlerce seslendirdiği türkü, şarkı ve bestelediği türküler vardır.
 

Siyasi ve toplum etkilerinin yoğun olarak yaşandığı bir dönemde eserlerini seslendiren Selda Bağcan, genellikle protest müzik olarak adlandırılan türde şarkı ve türküleri besteleyip yorumlamıştır. Bunun yanında birçoğu ünlü olan bilinen halk müziklerinden de eserlerine değişik yorumlar katarak hayata geçirmiştir.
 

Selda Bağcan'ın Yaşadığı Talihsiz Trafik Kazası
 

Antakya'ya konser vermek için 2000 yılında yola çıkan Selda Bağcan, talihsiz bir trafik kazası geçirerek sevenlerine çok korkuttu. Yaşamış olduğu bu trafik kazasında ağır bir şekilde yaralanan sanatçı hemen acil müdahaleler yapılarak tedavi altına alındı. Kaza esnasında aldığı darbeler sebebi ile vücudunun birçok yerinde birden fazla kırıklar oluştu. Çelik iskelet yardımıyla yürümek zorunda kalan sanatçı uzun süre boyunda tedavi gördü.
 

Dünya müziğinde yaşayan efsane ve tarihi  kadın şarkıcılar listesinde de yer alan ünlü sanatçımız Selda Bağcan, İstanbul’da oturmakta olup, Fatih ilçesinin Un Kapanı semtinde bulunan 1Majör Müzik plak şirketinin sahibi olarak yönetmektedir. Çok fazla gündemde kendisinden pek söz edilmiyor olsa da gönüllerde taht kurmuş sayılı sanatçılardan bir tanesi olmasını devam ettirebilmeyi halen başarabilmektedir.

Selda Bağcan Hakkında