Oya/Bora Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

Herkes bu ismi bir grup ismi olarak bilse de aslında grubun iki önemli kişisinin ismidir. 80'li yılların en çok dinlenen gruplarından olmakla birlikte nostalji kuşağının vazgeçilmez isimlerindendirler. Oya Küçümen ve Bora Ebeoğlu 1987 yılında GRUP DENK olarak bir grup kurmuştur, sonraları dağılan bu grubun ismi OYA/BORA olarak değişmiştir. Grubu ilk kurduklarında arkadaş olarak devam etseler de yıllardan sonra çift evlenme kararı almıştır. Çok uzun bir süre sonra gerçekleşen bu evlilik herkes tarafından beklenen ama geciken bir evlilik olmuştur. 32 yıldır birlikte iş yapan ve birlikteliklerini devam ettiren örnek bir çift olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Uzun bir ara konserleri ve albüm çıkarmayı erteleseler de en son 2016 yılında konserlerini vermişlerdir.
 

Oya Küçümen ve Bora Ebeoğlu Kimdir?
 

Oya Küçümen 24 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul da dünyaya gelmiştir. Babası Zihni Küçümen annesi ise Şükran Küçümendir. Mimar Sinan Üniversitesi, Fransızca-İngilizce mezunu olan sanatçı, okul yıllarında çocuk tiyatrolarında, müzikallerinde oynamıştır. Bu gibi çalışmaların yanında birçok film ve müzikallerde seslendirme işinde de çalışmıştır. Webster, Rugrats da Tom karakterinin, Star Wars’da Anakin karakterinin, Hey Arnold'da Arnold'un seslendirmesini yapmıştır. Seslendirme dışında tiyatrolarda da rol almıştır.
 

AÇT çocuk tiyatrosunda, Şan tiyatrosunda, İstanbul Sanat Tiyatrosu’nda farklı rollerde görev almıştır. Bir süre çalıştıktan sonra 1985'de çalışma hayatına son vermiş ve daha çok müzik sektörüne yönelmiştir. Bora Ebeoğlu ise 1 Ocak 1962 tarihinde Ankara'da dünyaya gelmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Çeşitli dii müzikleri yapmış, kendi bestelerini çıkarmıştır. Kazım Koyuncu'nun seslendirdiği bir şarkının bestesi kendisine aittir. Şimdilerde İncesaz grubuyla birlikte çalışma hayatına devam etmektedir. 2004 yılında evlendikten sonra bir kız çocukları dünyaya gelmiştir ve gruplarına küçük bir ortak daha gelmiştir.
 

Oya/Bora Başka Hangi Projelerde Yer Almıştır?
 

İkili ilk olarak 1987 yılında Eurovision şarkı yarışmasına katıldı ve Türkiye finalinde Paydos şarkısı ile yarışmayı 2. olarak tamamladılar. Birlikte şu zamana kadar topla 6 tane albüm çıkarmışlardır. Seni Bana Yazmışlar, Tiryaki, Saraylı, Aşk İhanet Vs, Aşk Güzel Şeydir& Adı Aşk Olsun ve son olarak Seninle Beraberim birlikte çıkardıkları albümlerin isimleridir. 1987-1997 yılları arasında çıkan albümlerinden sonra albüm çıkarmayı bıraktılar.
 

En son olarak bir dizi müziği projesiyle gündeme gelen çift grup olarak değil de sadece dizi müziği seslendirmesi olarak anılmak istediler. O yıllardan sonra da sahne önlerinde çok görülmemişlerdir. Bunun sebebini son yıllarda verdikleri bir röportajda açıkça dile getirmişlerdir. Ortaya çıkan birçok sanatçı aktör haberlerinden sonra kendi kabuklarına çekilmek istediklerini, özel hayatlarıyla dile gelmek istemediklerini söylemişlerdir.
 

Unutulmaz Projeleri
 

Oya Küçümen herkesin aşikâr olduğu bir dizi olan Süper Baba dizisinde seslendirdiği ''Bana Bir Masal Anlat Baba'' şarkısıyla büyük ses getirmiştir. Bu şarkıyla beraber çoğu kişinin kalbinde uzun yıllarca yaşamıştır ve hala bu sevgi sürmektedir. İlk büyük başarılarından bir diğeri ise Kuşadası Altın Güvercin şarkı yarışmasında seslendirdikleri ''Tasvir-i Şikâyet'' adlı eserle yarışmada 5. olarak kısa zamanda popüler olmuşlardır. Türkiye’nin birçok yerinde katıldıkları yarışmalarda güzel derecelere ev sahipliği etmişlerdir. İlk zamanlar Grup Denk ismi altında şarkılarını dile getirseler de Seni Bana Yazmışlar şarkısıyla birlikte ilk kez Oya/Bora ismini kullanmışlardır. Son zamanlarda sevenlerine verdikleri en büyük haber ise eski şarkılarından oluşan bir akustik albüm çıkaracaklarıdır. Oya/Bora ismi altında olmasa da CD'ye çekilerek sevenlerine ulaştıracakları yepyeni bir albümle tekrardan müzik stüdyolarında olacaklardır. 

Oya/Bora Hakkında