Erol Büyükburç Kimdir? Biyografisi Albümleri, Şarkıları

22 Mart 1936 tarihinde Adana’da dünyaya gözlerini açtı. İlk eğitimini babası olan Sufi Bey bir Fransız firmasında çalıştığı için bulunduğu Halep’te iken Frere Maris’te aldı. Sanatçı daha sonra eğitimine Adana Kemal Paşa İlkokulu’nda devam etti. İstanbul'da bulunan Fatih Gelenbevi Ortaokulu’nu ve sonra Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Peşinden İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’na devam ettiği esnada kendisine Alis Rosental tarafından şan dersleri verildi. İstanbul Üniversitesi'nin İktisadi Ticari İlimler Akademisi Yüksek Ticaret bölümünü üçüncü sınıftayken bıraktı.
 

Müzik Kariyeri Nasıl Başladı?

Lise yıllarında İstanbul’da oluşturduğu ilk grubu ile Florya plajında bir süre müzik yaptı. Sonraki dönemlerde halen lise öğrencisiyken İsmet Sıral Orkestrası ile birlikte Caddebostan Gazinosu’nda solist olarak sahneye çıkmaya başladı. Bu orkestrayla yola devam etmesine vesile olan şarkı Frankie Laine'in popüler yaptığı Jezabel şarkısıdır. İlk Plağını 1961’de ‘‘Little Lucy” adlı bestesi ile çıkardı. Daha sonra “Kiss Me”, “Lover’s Wish” ve “Memories” adlı besteler bu şarkıyı takip etti.
 

Aldığı Müzik Ödülleri 

1.Balkan Festivali’nde düzenlenen yarışmada anketler sonucunda en iyi şarkıcı ödülüne layık görülen Büyükburç, 1965 yılında Boğaziçi Müzik Festivali’nde ise bir kez daha en iyi şarkıcı ve en iyi orkestra ödüllerini almayı başardı. Büyükburç’un repertuvarında, Kapı Önünde Durdum, Kra Tren, Kara Kaş Gözlerin Elmas, Little Lucy ve Tamo Tamero’dan oluşan şarkılar bulunuyordu.
 

Müzik Kariyeri Nasıl Devam Etti?

1968 yılında çıkardığı “Altın Şarkılar” ve 1969 yılında çıkardığı “Yasemin” isimli uzunçalar plaklarından sonra popüler müziğimizin ilk hit şarkıları sayılan Yasemin, Gözlerime İyice Bak, Kırık Klap, Gel Gir Koluma gibi düzenlemeler yaptı. Müzik piyasasına yeni girmiş olan Çiğdem Talu ile 1973 yılının sonlarına gelindiğinde birlikte çalışmaya başladı. Sanatçının Talu ile işbirliği sadece iki 45’lik plak süresince devam etti.
 

En Üretken Dönemi

1992 yılına gelinceye dek futbol takımları, şehirler, çocuklar, yaptığı kukla karakterleri ve yazdığı kukla oyunları için yaptığı şarkıların yer aldığı bir üretim süreci yaşadı. 1990 ile 2007 yılları arasında Erol Büyükburç, TRT'ye yaptığı tango emisyonlarının yanında, Türkçe söz yazdığı yabancı şarkıları seslendirdi. Sanatçı sonrasında İlk albümü olan Sevgi Çiçekleri'ni 1975 yılında müzik piyasasına sundu. 1981 yılında Sen Varsın isimli yeni bir albüm daha yaptı. Bu albümde yer alan Sevemem şarkısı sanatçıya oldukça büyük bir ün kazandırdı. Oldukça yaratıcı ve yenilikçi olan Erol Büyükburç, Türk pop müziği için yaptığı yenilikler ile hatırlanıyor. Müzik yaşamı boyunca 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45’lik, 9 kaset yaptı. 200’e yakın ödül kazandı. 1800 beste yaparak çok sayıda gazino çalışması yaptı.
 

Yer Aldığı Sinema Filmleri Hangileridir?

Oyunculuk kariyeri boyunca Sadri Alışık gibi pek çok ünlü oyuncu ile birlikte çalışma fırsatı buldu. 1964 ile 2009 yılları arasında Plajda Sevişelim, Neşeli Aşıklar, Horoz Nuri, Kızılcıklar Oldu Mu, Turist Ömer Arabistan’da, Turist Ömer Boğa Güreşçisi, Nerdesin Firuze, Hababam Sınıfı Merhaba, Hırçın Kız Kadife gibi filmler gibi 33 adet sinema filminde oynadı.
 

Özel Hayatı ve Evlilikleri

Resmi nikâh kıymadığı ilk eşi Türkan Türker'den kızları Ajlan ve Jeyan dünyaya geldi. Sanatçı, Ajlan isimli kızını 1999 yılında elim bir trafik kazası sonucu kaybetti. 1976’da en çok sevdiğini söylediği Emel Büyükburç ile ikinci evliliğini yaptı. İki yıl sonra Evren adını koydukları kızları dünyaya geldi. Emel Hanım  2001 yılında kanserden hayatını kaybetti. Erol Büyükburç’un üçüncü eşi sadece 1,5 yıl evli kaldığı Gönül Demirkol'dur. Bu evliliğinden de Özlem adını taşıyan bir kızı oldu. Sanatçının dördüncü eşi  2004 yılında evlendiği Alman asıllı Ute Eser'dir.

Erol Büyükburç Hakkında